12 June 2008

Come together

Един уникален млад китарист ...

10 June 2008

Ражда се гражданско общество

Отдавна не бях писал , но едни събития от последните месеци ме накараха да пусна тук няколко реда за поредното безобразие в държавата ни.

Не, не ... не става дума за Запалката, за трагедията с бързия влак София-Варна от 3 Март, за затрупаните строители под незаконния строеж във старата столица и т.н. ... Става дума за една гора, станала частна собственост по изключително съмнителен и престъпен начин и която е на път да бъде бастисана.

Поредната ужасяваща гротеска с етикет "България"! Наистина, щеше да е доста смешно ако в същност не беше потресаващо жестоко и плачевно; и за кмета ни, и за общинарите ни, и за прокурорските ни проверки и за великите ни инвеститори/бизнесмени, които ако не са политиците ни да ги гушат и да покриват кражбите им, ще са едни цървули, утрепани от истинската пазарна конкуренция само докато кажат "Добър ден!"....

Единственото нещо заслужаващо уважение в случая е упорството на жителите на тези два великотърновски квартала в осветляването на престъпната схема и защитата на гората от изсичане. Защото на националния протест НАРОДЪТ СРЕЩУ МАФИЯТА в милионна София през Април , в разгара на разкритията около бившия ни вътрешен министър не успяха да се съберат и 100 човека с ясна гражданска позиция, а в Търново на протестите в Картала присъстваха по няколко стотин.

УСПЕХ!



ВЕЧЕ ВТОРИ МЕСЕЦ ЕДНИ ХОРА БРАНЯТ ГОРИТЕ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО С ЦЕНАТА НА ЛИЧНОТО СИ ВРЕМЕ И НЕРВИ.

Членовете на инициативния комитет показаха, че ще стигнат докрай, за да не позволят секирите да затрият белите дробове на старата столица, превърнали се впрочем в разменна монета на не една предизборна кампания.

Защитниците на гората дръзнаха да задават неудобни въпроси на общинските и държавните власти. Заявиха в прав текст, че сценарият по замяната на мазе с един от най-апетитните горски терени на старата столица обслужва шепа местни олигарси. Алармираха прокуратурата, националния омбудсман и дори европейските институции.
Спорно е дали протестиращите накараха овластените местни и държавни чиновници да се червят от срам. Вън от всякакво съмнение обаче е, че с безхаберието си институциите провокираха справедливия гняв на хората, а десетки будни търновци показаха на цяла България как се ражда гражданско общество.


Източник в-к Борба

Ако все още не сте прочели във вестника за огромния скандал с боровата гора на Картала във Велико Търново, ако не сте гледали репортаж по новините или в "Господари на ефира" то ето абсурдната ситуация описана на кратко:

Преди 3 години Общинския съвет на град Велико Търново гласува замяна на 53 декара гори срещу 100 кв.м, където всъщност се помещава нефтеното стопанство на Общината. Въпросните 100 квадрата в Общината принадлежат на частни лица, които ги получават след посткомунистическите реституции. Лицата, на които принадлежи помещението, се съгласяват да го отдадат под наем на държавата… срещу 300 лева. Смешна сума, имайки предвид финансирането на общината, която едва ли би било проблем да се изплаща ежемесечно. Да, но само така си мислите вие. Неизвестно (за кого ли?) поради какви причини няколко месеца подред парите за наема не се изплащат. А в договора има клаузи в случай, че се стигне дотам.(1% лихва на ден) Т.е. за 300 лв работа, за 300 000 - бела. Частните лица, естествено, завеждат дело и така се стига до решението за замяна на 100те квадрата мазе срещу 53 декара борова гора в два от кварталите на Търново.

Преди две седмици обаче се оказва, че собствениците на горите /над 30 души, според запознати/ вече са успели да изключат горите от горския фонд и да ги присъединят към градската територия. А това значи само едно - сеч и безразборно строителство. Документа, който узаконява това е от края на 2007, с подписа на доц. Стефан Юруков, председател на Държавната агенция по горите. Юридически и документално всичко е уредено, прави се всичко възможно да се запази тишина около въпроса… поне до изтичане на сроковете за обжалване.

Т.е. спасение за гората на практика няма. Не и докато хората си мълчат.. така, както са свикнали да си мълчат… и както БИ ТРЯБВАЛО да си мълчат в полицейска държава като България. Лошото е, че спасение трябва не само за гората, но и за града. Освен, че брадвите ще убият белите дробове на града, премахването на естествената растителност ще предизвика ерозионни процеси, ще активизира едва закрепените свлачища в града и т.н. Заради печалбата на няколко калпака, ще изгори цялото село.


Източник.