14 November 2008

WHAT THE FUCK?!? v 2.0 ...

Преди време писах за грандиозното светско парти по откриването на новия атракцион до В. Търново наречен "Крепост Калоян"

Да припомня накратко ...
"...Собствениците на уникалното за България заведение, строителният предприемач Хилендар Тодоров и вафлените босове братята Галин и Кристиян Атанасови(първият известен като Гальо Вафлата и бивш съпруг на Десислава от ВИП Брадър) , бяха поканили 550 приятели от цялата страна за грандиозното откриване в събота вечерта..."

"...Гостите отрупаха с цветя домакинята фолк фурията Галена, която смени три рокли за вечерта..."

"...Преслава и Емилия вдигнаха адреналина на максимум..."

Незнайно защо, в замъка на Цар Калоян, самопровъзгласил се и наричан от гърците с прозвището "Гъркоубиеца" ...

"...Кулминацията настана в 1 часа след полунощ, когато на сцената излезе оркестърът и певците на гръцката легенда Василис Карас. Залата експлодира при среднощната поява на гърка и се пренесе на дансинга..."

Светските среди пък на партито се представяха от ...

"... Николай Василев ... DJ Дамян.... Митьо Крика, но с жена си... фолк певицата и прохождаща актриса Бони... светският хроникьор и издател на лайфстайл списание Борис Ангелов(издател на сп. Слава и безплатния в-к 19 мин.)..."

Купонът явно е бил пълен, защото ...

"...Дансингът преливаше от млади дами с ултрадълбоки деколтета, от които преливаха уголемени подобрени бюстове, а силиконови устни раздаваха безброй усмивки. Единици бяха гостенките, чиито токчета бяха под 15 см. Някои от гостите бяха с бронирани джипове и личната си охрана, която ги следваше при всяка крачка..."

Всичко това много добре ... но вчера разглеждайки сайта за тазгодишното издание на наградата "Сграда на Годината" с удивление попаднах на номинацията на същият този комплекс "Крепост Калоян" в категорията Атракционни и спортни обекти.

Нека да разгледаме някои от страОтните снимки на най-новата Търновска забележителност ...


Статуя(на царя предполагам), застанала в горда поза, посреща посетителите на двореца си ... Не знам дали се забелязва гениалното хрумване на човекът, изваял паметника на Калоян, обаче в краката му има 4 чучура, от които шурти понякога вода. Може би играят ролята на нещо като чешма, обаче като се минава с колата се вижда, че все едно каменният Калоян се облекчава...Нещо като колаж, между пръстена открит в Църквата "Св. 40 Мъченици" и думата "Крепост", изографисан на меден щит посреща посетителя над самия вход ...Атракциона е осветен отвън във виолетово ... Е как иначе! Нали сме Боляри, Етърци(само дето не ни се дават пари за развитието ан футбол) ... във вените ни тече благородническа кръв ... ех ...Влизаме вътре и какво да видим на средата на дансинга ... Символа на рода Дулоли ли беше, на Тангра ли ... или на онея идиоти с лидер Расате. Каквото и да е , но май няма абсолютно нищо общо с Цар Калоян, династията на Асеневци и В. Търново ...


От тавана висят прожектори, тонколони и много, много балдахин ... за разкош!

В техническата информация за новия мутро-бароков-историческо-кичозен-нео-чалга-бардак четем ...

"...ІІІ. КОНСТРУКЦИЯ: Сградата е с монолитна стоманобетонова конструкция – гредова за пространството на залата и безгредова в останалите части на обекта. Всички фасадни стени са обзидани с камък – пясъчник на суха фуга. Дограмата е PVC в дървесен цвят, прозоречните арки са оформени с шамотни тухли..."

Както се пееше в една песен на Ъпсурд ... "Евала Азис! Евала Блендо! - по–малко Пижо, повече Пендо!"

Нямаше да си правя труда да пиша всичко това дотук, ако в местната преса през миналата седмица не се беше прокраднала плахо и следната новина ...

"Рушат се оригиналните зидове на военния комплекс на първите Асеневци

Съществува голяма опасност оригиналните зидове от уникалния военен комплекс от времето на първите Асеневци на Трапезица да се съборят през следващите месеци. За спешната нужда от консервационно-реставрационни работи на проучения участък вече е уведомено Министерството на културата, но досега не е направено нищо, за да се запази архитектурата на средновековния замък. Затова преди броени дни археологът ст.н.с. д-р Константин Тотев изпрати ново писмо до ведомството на проф. Стефан Данаилов, в което настоява за аварийни консервационни работи. Ако това не се случи, ще се стигне до събаряне на големи участъци от новоразкритата архитектура, както стана през миналата зима, алармира археологът. В такъв случай безхаберието ще доведе до извода, че благодарение на провежданите археологически разкопки се разрушава автентичността на обекта, допълва той. Тотев не скри надеждата си, че министерството в най-скоро време ще даде необходимите пълномощия на “Реставрация” АД за започване на консервационни работи, за да може да се използват все още подходящите за работа дни през ноември. Всякакви оправдания за необходимостта от проекти, съгласувания и неоправдано дълги във времето процедури, обричат на унищожение разкритото от нас и впоследствие провокират към съвсем свободни и достигащи до бутафорни решения реконструкции, не скри разочарованието си археологът."

Та в тази връзка се замислих ... Ако парите дадени за грандиозното парти по откриването на атракциона "Крепост Калоян", бяха дадени за реставрацията и консервирането на археологическите находки на Трапезица, със сигурност щяха да стигнат не само за новооткритият замък на Асеневци , ами и за още половин дузина църкви на хълма...

Ако всичките строителни материали потънали в тази нова-чалготека, бяха дарени безвъзмездно от предприемачите за реставрация на автентичните останки от средновековен Търновград, със сигурност щеше да има доста нови атракции за туристите посещаващи ги ...

Ама на това му се вика да си правиш сметката, без кръчмаря ...

Къде са меценатите и предприемачи от В. Търново от края на 19-ти и началото на 20-ти век и къде са тези от началото на 21 ...

Нерде Ямбол, нерде Стамбол!


4 comments:

Стойчо said...

Търновец, тоя кич действително ли съществува???

Търновец said...

Да ...

hinkoff said...

Търновец,пролетта бях в Арбанаси обаче това чудо не го видях. Или..да не се пада малко в страни от шосето, като идваш от към Софийския път. Май там имаше някакви разхвърляни камъни. както и да е.
Ама то и кич не е.Доста хора превърнаха кича в изкуство и печеливш бизнес, когато е преднамерен , разбира се.Обче това с балдахина, много свежо, средновековна крепост в стил будоар кралица Антоанета и придворните силиконови шунди , шамански символи и тотеми и на портата, за добре дошли,дали не го пише и на английски, пикаещ Калоян. Да им препикае чепиците. Това не е кич.Това е простотия.
Успех ти желая и все така

Anonymous said...

Съгласен съм с всички тез от горепосочените, с изключение на това защо не са вложили безвъзмездно парите в Трапезица.
Отг.: защото нямат "файда". С толкова труд са си ги крали тия пари, сега толкова лесно да ги пропилеят не става. Инвестицийка им трябва! ;)