30 January 2009

"Хубави" новини

Напоследък се случват все хубави работи в родината и в частност в китната ни старопрестолнина...

Да започнем с вестите от далечна Япония. Както Комитата писа :

Великият български сумист Котоошу ще сродява Велико Търново с Киото. Предложението дойде от президента Георги Първанов по време на визитата му в старата японска столица, съобщи за "Стандарт" проф. Николай Овчаров. Целта на побратимяването е привличането на повече туристи в страната ни, обясни професорът. Българският сумист Калоян Махлянов пък обеща пред "Стандарт" да съдейства активно за по-скорошното сродяване на двата града. "Обичам Търново, харесвам и Киото. Затова ще помогна нещата да се развият максимално бързо", гарантира Котоошу пред "Стандарт". Проф. Николай Овчаров пък предложи на Калоян Махлянов дори да направят копие на Царевец, което да се намира в Киото.

Е така се прави! Както винаги президента е загрижен за младежта и спорта... Нали не случайно шеф на държавната агенция за това преди години бе назначена една видна Търновка, с още по-виден съпруг и спонсор на предизборните кампании на една партия, който за нещастие пострада преди време.... Здраве да е! Само дано Гоце да не донесе на Калоян същия късмет, като на футболните ни национали в Белград преди няколко месеца...

Но с това далеч не се изчерпват хубавите новини от региона. Ето примерно днес четем следното ...

Владимир Путин става почетен доктор на ВТУ

Руският премиер Владимир Путин ще бъде удостоен с почетното звание “Доктор хонорис кауза” на Великотърновския университет. Председателят на правителството на Руската федерация ще получи високото отличие за заслуги в областта на юридическите науки. Това решиха единодушно на последното си заседание членовете на Академическия съвет. Предложението направил ректорът на търновската алма-матер проф. дпн Пламен Легкоступ.
Това решение беше взето на границата между 2008, която премина като Година на Русия в България, и 2009-а, която ще премине под знака на Годината на България в Русия, подчертават от университета. ВТУ е мястото, където трябва и могат да си дават среща историческите традиции, да се възпроизвеждат най-добрите образци на Търновската книжовна школа, а почитта към ролята на Русия за създаване на Търновската конституция и честването й 130 години по-късно, свързва учени, държавници и народи в стремежа им към духовно просветление.
Като президент на Русия и сега като председател на правителството на РФ, Владимир Владимирович Путин без съмнение има огромни заслуги за мирното развитие на съвременния свят и в частност за укрепване на българо-руските отношения в началото на ХХI век, обясняват от ръководството на вуза.
Писмо до най-новия доктор хонорис кауза на Великотърновския университет във връзка с връчването на инсигниите на почетното звание е изпратено чрез посланика на Русия у нас Юрий Исаков. Посещението на Путин във ВТУ ще бъде съгласувано с президента Георги Първанов и министър-председателя Сергей Станишев.


Ехааа! Да здраствует созданый, волей народный Единный, великий Советский союз. Да здраствует товарища Путина! Само не ми е ясно защо ще става почетен доктор на ВТУ, а не на НВУ ??? Ама кой ли съм аз да си ги задавам тези въпроси ...

Да продължим с "хубавите" новини обаче ... вчера пък с еоказа, че :

Променят правилата за застрояване в старата част на В. Търново

Надстрояването ще е следващият бум в старата столица

СТАРАТА ЧАСТ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО И КОНТАКТНАТА ЗОНА НА АРХИТЕКТУРНИЯ РЕЗЕРВАТ СА НА ПЪТ ТОТАЛНО ДА ПРОМЕНЯТ ОБЛИКА СИ. Местни предприемачи и архитекти са се заели с амбициозната задача да издействат от Националния институт за паметниците на културата позволение за надстрояване на съществуващите стогодишни сгради. Това потвърди за „Борба” арх. Йордан Нурков. Един от водещите местни архитекти сам е проектирал няколко обекта в района на ул. „Независимост”, която е основната търговска отсечка на болярския град. Според него от пощата в източна посока сградите спокойно могат да бъдат поне с етаж по-високи. Така вместо по два етажа над улицата те вече ще могат да са с по четири.
„ОТ НИПК вече позволиха подобни застройки в архитектурни зони с паметници на културата в Пловдив и Варна. В. Търново като че ли поизостана и е време и ние да направим нещо по въпроса”, обобщи архитектът. Той обаче е категоричен, че в никакъв случай не бива да се вдигат нови сгради, а само да се допълват съществуващите застройки, и то с характерните архитектурни елементи и материали, за да не се губи обликът на старо Търново.
Архитектът поясни, че за да се позволи надстрояването, е нужен подробен устройствен план на района, който вече се работи, последващ работен устройствен план и обемно градоустройствено решение, което заключително се внася за одобрение в Националния институт за паметниците на културата.
В момента за старата част и контактната зона има жестоки правила за застрояване, които не позволяват височина над два етажа. Именно тяхна жертва станаха собствениците на намиращия се на ул. „Независимост” хотел „Анхеа”, който се оказа с етаж по-висок от допустимото заради объркани проекти.

Наша проверка показа, че в района болшинството от сградите са на възраст от поне век. Повечето са с два етажа височина откъм пътя, но имат и по толкова под нивото на улицата. Ако заелите се да променят височината успеят в начинанието, старата част ще има коренно различна визия.

Именно надстрояването ще е следващият строителен бум, пред който ще се изправи старата столица.


Ехаааааааа! Ама как ме дразнят тея хубави ансабли от къщички по "Независимост" само! С тези балкончета от ковано желязо, дето разни чужденци са ми казвали, че приличали до едно на прочутото балконче на Жулиета във Верона, под което правел серенади добре познатият Ромео ... Време е да се разправим и със тях! Нали в блоковете вече няма лапачка, все някъде трябва да се компенсира... Всяка епоха познава гениални произведения на архитектурното изкуство, както и гениални глупости сътворени в същото през същите епохи. Ние няма да направим изключение, а и едва ли ще живеем достатъчно дълго, за да ни пука чак толкова...

О миг поспри! "Хубавите" новини нямат край!
След като Новият Тор, преди два дни купи КГБ, пардон КТБ ... сега ще строи и завод в Търново:

Шейх Шамфари, родственик на султана на Оман Кабус бен Саид, може да вдигне огромен завод за тежки машини в района на В. Търново. Това каза специално за “Янтра ДНЕС” неговият главен съветник д-р Али Вукаир. Шейх Шамфари има огромни възможности и голям интерес към България, обясни съветникът. Над 250 дка терен са нужни за построяването на завода, който ще произвежда парни генератори за нефтодобивната индустрия. От “Шамфари груп” не съобщават размер на инвестицията, тъй като все още изучават пазара на недвижимости и засега няма окончателно избран регион.

“Шамфари груп”, която може да вдигне завод в старата столица, е сред най-големите частни компании в Оман, а самият шейх е представител на един от най-богатите родове в близкоизточния султанат.


Както писа беломоре преди два дни "Иншалла, освен падишаха от Дръндар вече ще си имаме поне един истински султан. Преходът, казва Райчефф ефенди, свърши, кой сля’а от камилата, да сля’а."

Бедний, бедний Македонски ... защо не умря при Гредитин?

4 comments:

Belomore said...

Йе? :)
Почна се... Биволи не видяхме, санки тежко машиностроене...

Между другото, онзи ден бях в Радомир и от чисто любопитство попитах какво се случва с "гордостта на българската индустрия" - твърдяха ми, че работела, даже работелИ - били обособени два завода, които си функционирали самостоятелно. Да се не надява човек...

Това безумие с надстрояването не го разбрах???
Сероизно ли говорят тия хора?!

Търновец said...

Мани ... мани

Сега гледам в moreto.net(черното, не белото), че Султана играе ново 20 ... даже 40! Щял да инвестира 3,5 милиарда за торов и химически завод в Девня !!! ... при това работещ на природен газ!!!!

А пък за Радомир наскоро друга статия ми попадна, за това каква сюрия от клети емигранти от Македония се били зсипали на печалбарство в китний Радомир... за големите заплати разбираш ли...

Това безумие с надстрояването май сериозно го разправят. Един местен дерибей наскоро купи намиращите се в началото на "Независимост" сгради на БТК, з анезнайно колко пари ... и май крои там да прави нещо. Вероятно заради него се готвят да преебат и целия стар град...

Пък и инфото идва от в-к "Борба". За който не знае от лятото собственост на г-жата от тотото - Ирена Кръстева.

Дето има дим, там има и огън... само дано да не изгори и малкото останало от хубавото старо Търново...

peter ivancheff said...

Привет.
Стори ми се някак особено, тъй като до преди година работех за търговския отдел на един от радомирските заводи, а понастоящем живея в Търново.
Първо за там: Бесттехника Тежко машиностроене - Радомир е компания заслужаваща респект. Най-малкото вероятно защото вероятно е единствената българска фирма, която може да си позволи да наема чужденци. Има договори за години напред с фирми като скандинавската "Ототек", австрийската "Фойт Сименс" и много други. Имат чудесен собственик и кадърно ръководство.
Същото не може да се каже за Търново. Веднага се набиват на очи неадекватният кмет, ректорът на ВТУ с физиономия на конекрадец и много още труженици , чиято единствена функция изглежда е грабеж на данъкоплатците и унищожаване на културното наследство на този прекрасен град.
Поздрави

Търновец said...

Привет Иванчев, съжалявам ако това за Радомир е прозвучало странно :) Нямам поглед върху онзи край ... веднъж съм минавал на път за Скопие и толкова. Благодаря за информацията за индустрията там. Такива работи да се чуват!

Относно ВТ, работата е наистина отчайваща ... Като още по-тъжно е, че настоящия кмет(както и Краваров в Банско междувпрочем) се пръкнаха едно време с листата на ОДС ... а пък ректора на ВТУ(съгласен съм, че прилича на конекрадец) влезе по-миналата година в общинския съвет от листата на СДС...

Ще видим де ще му излезе края ...